Other languages
Other languages
Till startsidan

Välkommen till Anundshög!

Anundshögsområdet och Badelundaåsen är idag ett av Sveriges främsta fornlämningsområden. Området är ett av landets riksintresse för kulturmiljövården som avspeglar vår historia.

Många förknippar Anundshög med den stora gravhögen, som är Sveriges största och skapad redan på 900-talet. Hela bygden var ett kulturellt centrum för västra Mälardalen och en av knutpunkterna för handeln under vikingatiden.

Du kan uppleva Anundshög på egen hand under hela året. Utöver de spännande fornlämningarna är det också ett område för fina naturupplevelser. Här kan du ta en promenad, fika med egen picknickkorg eller njuta av något gott från Café Anund.

Vi har just nu skärpta restriktioner i Västmanland med anledning av pandemin. Folkhälsomyndighetens råd om att avstå museibesök gäller inte utomhusmiljöer. I tider av kris är kultur och fina utomhusmiljöer att ströva i viktigt för det psykiska välbefinnandet. Vi vill finnas till för dig som verkligen behöver besöka oss t ex för att bryta isoleringen och ha en aktivitet att genomföra.

Tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Avstå från att besöka Anundshög om du ser att det är många som redan är på området. Du ska inte besöka oss om du inte är fullt frisk och utan symptom.


All programverksamhet med evenemang och guidade visningar är tills vidare inställt på grund av situationen med covid-19. Vi har också begränsad tillgång till toaletter då vi inte kan hålla dem smittsäkra andra tider än när Café Anund har öppet. Det innebär att det inte finns toaletter att tillgå alls söndagar och måndagar, tills vidare.

 

Gå gärna ljudvandringar på egen hand!

Här hittar du mer information om ljudvandringar på Badelundaåsen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här hittar du information och karta över Badelundaåsens natur- och kulturstig.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Anundshög röstades fram som ett av Västmanlands sju underverk, av P4 Västmanlands lyssnare 2018.

Skeppsättning vinter
Guidad tur vid Anundshög.
Fikakorg och kaffemugg med hällristningsmönster på vit linnehandduk med röda ränder i rutmönster med utsikt över Anundshögsområdet. Foto: Ingela Lindestad

Anundshög – ett tusenårigt maktcentrum